Връчиха наградата на името на Мара Нонинска за дебют в киното

  

НАГРАДА НА ИМЕТО НА
МАРА НОНИНСКА - МИЯТЕВА

Филмова награда за дебютна женска роля в българското кино учреди Общинският съвет в Борован.
Наградата е на името на Мара Нонинска – Миятева, първата българска киноактриса, родена в Борован. Тя се присъжда за творческо постижение и ярка артистична изява на млада българска филмова актриса при нейния дебют в киното.
Родената в Борован Мара Петрова Нонинска – Миятева ще остане в историята като първата българска киноактриса. Тя участва в създаването и изпълнява женската роля в първата българска кинематографическа комедия „Българан е галант” на режисьора Васил Гендов. Младата актриса оставя ярка следа в българската култура, като творец надхвърлил с десетилетия колегите си, за да принесе таланта си пред олтара на едва прохождащото киноизкуство.
Борован се гордее със своята именита дъщеря и има дълга да предаде славата й на идните поколения. Наградата има за цел да популяризира делото на Мара Нонинска – Миятева, както и да поощрява таланта на младите български филмови актриси. Статутът е съгласуван с творческите институции на киното в България – Съюз на българските филмови дейци, Национален филмов център и Българска национална филмотека.
Малката бронзова пластика, която  се връчи на талантливата дебютантка в киното, е изработена от врачанския скулптор Цено Ценов. “Проявата  се провежда  под патронажа на кмета на Община Борован Петър Цветковски, който със заповед  определи и журито за присъждане на наградата. 

Звездата от “Стъклен дом” и бивш министър на културата Стефан Данаилов за първи път връчи “селски “Оскар”  в  Борован.

Отличието бе присъдено на младата актриса Радина Кърджилова за ролята и във фимла  "Тилт"  на братя  Чучкови и "Стъклен дом "Тя е позната на публиката като Сиана от “Стъклен дом”.

„От сърце й желая много такива мигове, разбира се, те стават с много работа, дарба и шанс", каза Стефан Данаилов.

Развълнувани от срещата с публиката бяха и другите звезди от „Стъклен дом" - Краси Ранков и Елена Петрова:

„Мисля, че е прекрасно, че хората оценяват това, което правим", споделя Елена  Петрова . Краси Ранков добави, че публиката на „Стъклен дом" е спонтанна. „Харесва ни, навсякъде срещаме такива добронамерени погледи", каза актьорът.