25 октомври - Ден на Община Борован

       25 октомври – Ден на Община Борован

                 Борован посрещна своя празник 25 октомври – красив,обновен,подреден,със самочувствие и удовлетворение от постигнатото през годината.

                      Още в ранната утрин, на централния площад, засвири борованската духова музика и заприиждаха гостите на празника.

                        Точно в 9.45 ч., с официална церемония,Кметът на Общината Петър Цветковски и Председателят на Общинския съвет Александър Бецински, издигнаха българския трибагреник и знамето на Борован.                  В тържеството участваха Областната управителка на Враца Пепа Владимирова,заместниците й – Цветелина Теофилова и Валентин Литов,народният представител Георги Божинов и кметовете на населените места от общината.След това гостите присъстваха на откриването на изложбата „Есенна магия” в Художествена галерия „Владимир Ганецовски” и разгледаха ремонтираната, и обновена читалищна библиотека,която съвсем скоро ще бъде компютизирана по програма „Глобалните библиотеки”,чрез донорството на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс”.

                             От 11.00 до 12.30 ч.тържествено бяха открити ремонтираните и реконструирани -сграда на детската градина в с.Нивянин и физкултурният салон на ОУ”Отец Паисий”в Борован.

                               По обяд се проведе традиционната среща на ръководството на общината с бивши кметове ,обществени и стопански ръководители.Присъстващите със задоволство коментираха обновения облик на Борован през последните две години,спомняха си за минали прояви,насърчаваха сегашните управляващи със съвети и предложения.

                        Два часа продължи предаването по БНРна програма „Хоризонт”-„По нашенски”,в което заедно с песните на фолклорна група „Борованка” прозвучаха и много поздрави към жителите на Борован, и общината.

                                В 18.30 ч. Петър Цветковски лично посрещна и най-очаквания си гост – бившия министър-председател и сегашен ръководител на парламентарната група на „Коалиция за България” – Сергей Станишев.                   Със задоволство и гордост от постигнатото,Кметът Петър Цветковски сподели с бившия премиер,че през последните две години в общината са инвестирани повече от 10 милиона лева,за ремонт и реконструкции на училища,детски градини,инфраструктурни обекти и спортни съоръжения.

                                    Участниците в празника поднесоха венци на признателност пред Паметника и Стената на героите.

                                   Сергей Станишев откри ремонтираната, по проект „Красива България”, сграда на читалище „Цани Иванов”,разгледа библиотеката и галерията, и присъства на тържествения концерт,по случай 132-годишнина от Освобождението на Борован от турско робство.

                                    С решение на Общинския съвет,съгласно Наредбата за символиката на Борован,беше присъдено званието „Почетен гражданин на Борован” на:д-р ВАСИЛ ГЕОРГИЕВ СТОЙНОВСКИ/Синигера/,ЛАЗАР ПЕТРОВ ЦАЛЬОВ /Явор/ и генерал-майор МИЦО ИВАНОВ ГЕТОВСКИ /Пашката/-посмъртно,за активната им политическа и обществена дейност,за постигнати значими успехи в професионалната им дейност и за приноса им за развитие на Борован, и общината.Отличията бяха връчени на близките им от С.Станишев,Г.Божинов и Ал.Бецински,след което последва богата концертна програма,с участието на колективи от Борован и читалище „Развитие”-Враца.

                                      Тържеството завърши с незапомнена фойерверк програма и традиционното борованско хоро насред красивия,светъл площад.