Национална награда за поезия „ИВАН НИВЯНИН”.

                  В програмата на Майските ни културни празници има една проява,към коятоОбщинската администрация в Борован винаги  се е отнасяла с особен респект и уважение.Това е гостуването на представителна група на Съюза на българските писатели и връчването на Националната  награда за поезия  „ИВАН НИВЯНИН”.

                  По този повод в с.Нивянин и Борован гостуваха поетите Йордан Милев, Петко Братинов и Цветан Илиев.

                 Сутринта те посетиха родната къща на поета, където самодейци от читалище „В.Левски” под ръководството на Лили Василева представиха музикално-поетична програма.Гостите положиха венци и цветя пред паметника на Иван Нивянин в центъра на селото.

                 В художествената галерия „Владимир Ганецовски”се състоя литературна среща, на която за 11 път беше връчена Националната награда за поезия „Иван Нивянин” за тази година.

                 По решение на жури, определено със заповед на Съюза на българските писатели в състав : Йордан Милев-председател и членове – Матей Шопкин и Иво Пешев, наградата „Иван Нивянин” беше връчена на поета   Петко Братинов за неговото цялостно литературно творчество.

                  Наградата беше връчена от Кмета на Община Борован – г-н Петър Цветковски, който топло поздрави новия носител на литературния приз и присъстващите гости.

                 „Борован ще продължава да утвърждава тази проява, заедно с другите ни културни дейности, защото делото на Нивянин трябва да се помни, защото народ без история няма бъдеще” –заяви г-н Цветковски

                   Борованската земя,този бунтовен къс от майка България,роди ,откърми и възпита борци и герои,които могат да бъдат знаме и пример и за по-големи градове и народи,хора,които  продължават да ни изнасят своя голям урок по родолюбие,за това как трябва да се живее в името на народа,в името на щастието на всички.Между плеадата младежки герои от Съпротивата с особена сила се откроява и блести с незагасваща светлина името на Иван Недков Ниянин – Сергей Жаров.

                    Кристална чистота,безпределна вярност и отдаденост на борбата за свобода,напрегнат до краен предел живот в името на победата,остър мислител и публицист,любим поет на младежта – това е най-кратката биография на Иван Нивянин,чийто24 годишен живот прекъсна преди 67 години в сражение,в безпощадна схватка за светли дни и човешко добруване.

                    Времето ,този неумолим съдник,не само че не хвърли сянка на забрава върху поета-герой,а тъкмо напротив – още повече извиси революционното и поетическо достойнство на Иван Нивянин.Неговите стихове,като камбана, все още отекват във всяко българско сърце и всеки роден тук сред равнината,носи в гърдите си онзи прозорлив Нивянински стих:

                 Ще минат дни, в строеж огромен

                 народът ни ще е зает.

                 Но той за мен ще пази спомен,

                 за мен,героят,млад поет.

                   Днес ние се преклонихме пред неговата всеотдайност и любов към отрудените му съселяни,пред неговата саможертва в името на щастието на другите,пред неговия млад и възторжен живот.Организирането на литературните четения и връчване на Националната награда за поезия на неговото  име е само частица от нашето преклонение пред неговия подвиг.