Новини

ТРИФОН ЗАРЕЗАН

  14.02.2012 14:46  
     ТРИФОН    ЗАРЕЗАН

        Празнуват не само лозарите, но и градинарите и кръчмарите. Рано сутринта стопанката омесва хляб — пресен или квасник. Освен това сготвя и кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур. Кокошката се вари цяла, а след това се препича на саджак. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича „зарязване“. След това всички се събират и избират „царя на лозята“. Едва тогава започва общо угощение. „Царят“ е окичен с венец от лозови пръчки, който носи на главата си, и с друг венец, който слага през раменете си. Той сяда на колесар. Лозарите теглят колесаря и под звуците на гайди, гъдулки и тъпан се отправят към селото . Там спират пред всяка къща. Домакинята на дома изнася вино в бял котел, дава най-напред на царя да пие, след което черпи и хората от свитата му.
        В местността " Барата " зарязаха и борованските лозари начело с кмета на общината инж. Десислава Тодорова. Въпреки дълбокия сняг успяха да стигнат до лозята, да зарежат първата лоза , а пък комисията да определи и най - хубавото борованско вино. Първото място от белите вина спечели Евгени Червеняшки ,второ място - Христо Барфончовски , третото място бе за Валентин Тановски .Първото място от червените вина спечели Иван Бандоловски , второ - Христо Василев и трето място - Радослав Червеняшки .Мъжката певческа група изпя песни за възхвала на виното и любовта и всички се отправиха към читалището , където ги очакваше богато наредена трапеза. Кметицата поведе празничното хоро и всички си пожелаха здраве , берекет ,а  догодина пълни бъчви с още по- хубаво борованско вино.