Новини

Форум за обмяна на добри практики с директори на училища за изграждане на толерантна мултиетническа среда

  11.12.2012 10:21  
На 06.12.2012 г. в Основно училище ”Свети свети Кирил и Методий” беше домакин на форум организиран съвместно с Регионален инспекторат по образованието - Враца за обмяна на добри практики с директори на училища за изграждане на толерантна мултиетническа среда.
Участници във форума бяха Началника на РИО Враца г-жа Евденова, Началник отдел „ИОМД” Митонка Червеняшка, старши експерт начално образование Пламенка Ангелова, старши експерт организация на средното образование Лорета Колева, Кмета на община Борован инж. Десислава Тодорова, координатора за Северозападна България Пламка Стефкова и около 30 директора от училища от област Враца.
На форума бяха представени резултатите по проекта на Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” гр. Велико Търново с финансовата подкрепа на фондация “Америка за България”,  „Превенция на отпадането на ученици от училище”. В този проект училището в с. Малорад е определено за базово, а училищата в с. Девене и с. Борован за пилотни.
Директорите посетиха следните извънурочни и извънкласни дейности: СИП „Фолклор на етносите-ромски фолклор” и дейности в клубове по проект BG 051PO001 – 4.2.05 „Да направим училището привлекателно за младите хора – УСПЕХ”: „Първи стъпки в издаване на вестник” и „Театрално студио”
По-късно бе представен обичая ”Никулден”, в който ученици от трите училища се включиха с голямо желание и интерес.
Форумът завърши с представителна изява на Ателие „Европейска кухня” по проект „Успех”- кулинарна изложба свързана с празника.