Новини

Възпоменателно тържество по случай 140 годишнината от гибелта на Васил Левски.

  20.02.2013 09:14  
На 19.02.2013 година от 13.00 часа в Музикалната зала на Народно Читалище ”Цани Иванов – 1907” село Борован се проведе възпоменателно тържество по случай 140 годишнината от гибелта на Васил Левски.
С няколко встъпителни думи секретаря на читалището откри тържеството: „Когато се опитваме да говорим за Васил Левски, винаги се чувстваме малко стъписани от гордото величие на Апостола на свободата. Величие, което не се измерва с височината на паметниците и пантеоните. Истинския пантеон за Апостола е народната памет… В това малко тире между годината на раждане и годината на смъртта се съдържа, може би, най-недостижимия и най-величествения живот в историята на България“.
„Аз съм посветил себе си на отечеството си още от 61-во, да му служа до смърт и да работя по народната воля” Васил Левски.
Радостно за всички нас е, че Музикалната зала на читалището бе препълнена с много деца, учители и млади хора. Словото за живота на великия българин произнесе госпожа Ива Гачовска – учител по история. След словото ученици от ОУ ”Отец Паисий” с художествен ръководител Наташа Божурска изнесоха богата литературно-музикална програма. Редом с програмата беше представен снимков материал за живота и дейността на Левски.
Всички напуснаха читалището с приповдигнат български дух и самочувствие, че сме българи.

Л.Христова