Новини

Традицията да се празнува Сирни Заговезни отново е възстановена в Добролево.

  18.03.2013 15:08  

В съботния следобед препълнения салон в читалището в с. Добролево едва събра желаещите да присъстват на богатата музикална програма организирана от местното читалище по повод големия християнски  празник „Сирни заговезни“.

В празника взеха участие децата от ОДЗ Иван Нивянин с. Добролево, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с. Добролево. Самодеен колектив към читалището от Малорад и състав от читалище от „Цани Иванов“ – Борован. Запомнящи се изяви имаха самодейците от пенсионерския клуб с. Добролево, както и младежи от Добролево, които много атрактивно пресъздадоха обичая „Ялова сватба“.

Тържеството нямаше да се състои без финансовата подкрепа на кмета на Борован инж. Тодорова, която въпреки финансовия колапс на общината, помогна да бъде събран награден фонд от 500 лв.

От новото ръководство на читалището в Добролево благодариха най-искрено на Кмета на общината за подарената компютърна конфигурация и за оказваната до момента финансова подкрепа. Благодарност бе изказана и на всички участвали в празненството.

Празникът Сирни заговезни се чества седем седмици преди Великден, винаги в неделя и трае една седмица, в която се изпълняват различни обреди и обичаи.

На трапезата се слагат млечни и яйчни продукти. За децата има голямо забавление защото се връзва яйце на конец и се върти, като всеки се опитва да го захапе.

Преди да се седне на вечеря навън се палят огньове, които се прескачат за здраве. Може би най-важното е, че на този ден по-младите искат прошка от по-възрастните.