Новини

193 години ОУ "Отец Паисий" с. Борован

  22.03.2013 13:37  

Днес, в залата на Народно читалище „Цани Иванов”, преподаватели, ученици и техни родители от Основно училище „Отец Паисий” честваха своя патронен празник и 193 години от рождението на Паисий Хилендарски.

Гости на тържеството бяха Кметът  на Община Борован – инж.Десислава Тодорова, гл.експерт „Образование и култура“ в община Борован – Людмила Христова, председател на Общински съвет – Галя Муцовска, както и директорите от училища и детски градини в Община Борован.

От името на общинската администрация и лично от свое име инж. Десислава Тодорова  поздрави учителите, служителите и учениците от ОУ „Отец Паисий“ по повод патронния празник на училището, в което през тази учебна година учат 222 деца.
Темпераментните възпитаници на училището като че ли нямаха търпение празникът да започне и залата бе огласявана от техните нетърпеливи повиквания.

Богата поетично-музикална програма бяха подготвили със своите ученици преподавателите в училището  и след посрещането на училищното знаме и химна на България, тя започна.

Директорът на училището Нели Найчова поздрави ученици и преподаватели, пожелавайки им успех: „Уважаеми колеги, Празникът е повод за удовлетворение от постигнатото и доказателство за усилията, които полагате в израстването на поколения възпитаници, за тяхното образование и изграждането им като личности. Поддържайте дълголетната традиция от дедите ни, българското училище да води към знания и умения, да възпитава родолюбие, толерантност и духовни стремления. Пожелавам Ви крепко здраве, дръзновение, сили да преодолявате трудностите, лични и професионални успехи!..Скъпи ученици, животът лети напред и все повече Ви отдалечава от свободната родина на детството, но във вашето съзнание завинаги ще остане едно сияние – чисто като сълза и красиво като слънцето – сиянието на вълшебника, който не прави чудеса, а създава от вас човеци. Този вълшебник е родното училище. Бъдете горди от това и с достойнство носете името на патрона на нашето училище – Отец Паисий. Бъдете силни и ученолюбиви, дерзайте и отстоявайте, за да се радваме на вашите успехи и за да се гордеем с вас!“.

Поетично музикалната програма, представена от малки и големи възпитаници на училището, включваше поетични рецитали, театрални сценки, песни на български и стихотворения на английски език от всякакви жанрове. Всяко едно от изпълненията беше аплодирано бурно от темпераментната публика.

„Дълголетието на училището е основание за празник, но основание за гордост са 193 години последователност и всеотдайност към бъдещето на общината ни - децата. 193 години всички вие - учители и ученици, пишете историята на вашето училище. История, изпълнена с вярност към възрожденските идеали на основателя му и стремеж към родолюбие и уважение… Да му пожелаем да бъде силно, устойчиво, за да ражда таланти и да бъде неспокоен, но сигурен дом за учителите, които носят достойно своята мисия“, пожела Председателят на Общинския Съвет - Борован Галя Муцовска“.

„Скъпи ученици, поздравявам Ви най-сърдечно с празника! Вашето училище носи името „Отец Паисий“– име, което подреждаме сред първите имена на народните ни будители. Име, което и вие – днешните ученици, и всички предишни и следващи поколения трябва да пазим свято, чисто и почитано. Бъдете силни и упорити за да превърнете мечтите си в реалност!“, пожела кмета на  Община Борован инж. Десислава Тодорова в края на своето приветствие.