Новини

Традиционен събор в Борован

  23.05.2013 14:37  
На 21 май 2013 год. на площада пред НЧ „Цани Иванов – 1907” в село Борован беше кулминацията на празниците посветени на традиционния събор.
И този път организаторите се бяха постарали денят да бъде наситен с позитивни събития.
Инж. Десислава Тодорова, кмет на общината, честити на всички празника на Борован и им пожела да продължават да преобразяват с труда си цялата община.
Поздравителен адрес изпрати от г-н Крушовенски - кмет на община Мизия. Той честити празника и пожела бъдещи успехи в управлението на кмета на Борован.
За доброто настроение на всички гости се погрижи певицата Малина. За няколко минути около нея се стекоха стотици поклонници. Тържеството завърши с думите на инж. Десислава Тодорова, отправени към всички жители на община Борован: „Да издигнем сърцата си до светлото пролетно небе и си пожелаем да продължаваме градежа на променящата се община. Бъдете здрави, пазете топлината в домовете си. Честит празник.”

Като част от тържеството бе връчването на традиционната „Наградата на Борован“. Тази година тя бе връчена на г-н Иван Маринов Велковски за „изключителен принос в просветното дело и културния живот на общината и страната“. Той е израсъл и възпитан в село Добролево. След завършване на висше образование работил в общ. Хайредин и дълги години в община Борован в отдел „Просвета”.
Иван Маринов Велковски е роден в село Добролево на 26.09.1935г. Основно образование завършва в с. Добролево, средно образование в гр. Бяла Слатина, полувисше в Учителският институт в гр. Враца, и висше образование – Руска филология, втора специалност – Българска филология.
Професионалното му развитие започва от с. Хайредин като учител, след това е учител в с. Малорад, в с. Добролево и в гр. Бяла Слатина. Работи в Дирекция „ Просвета” гр. Враца на длъжност „Организационен инспектор” и участва в „комисия по назначенията”. След това работи в Община Борован до 1991год. като Заместник председател по образованието, културата, медицинската и социалната дейност.
От есента на 1991 год. до 1995 год. е Кмет на с. Добролево, многоуважаван от всички съграждани. През мандата му е открит „Социален патронаж”, разширена е водоснабдителната мрежа за снабдяване с вода и на високата зона на селото, асфалтирани са и бетонирани улици.
Сред думите които чухме за него са, че той е „добронамерен и отзивчив човек, с отворено сърце към всеки объркал се към него за помощ и подкрепа. При всеки контакт с този човек се усеща спокойствието и добротата лъхащи от него“
Друго интересно събитие от живота на общината, което се съвпадна с празника бе откриването на офис на Инвестбанк в Борован със счетоводител-касиер Валя Лиловска. На официалната церемония по откриването присъства и Изпълнителния директор на банката г-жа Илиева. Тя заедно с инж. Десислава Тодорова прерязаха ленатата на новооткрития офис.