Новини

Отбелязване на Националния празник 3 март в Община Борован

  28.02.2014 15:41  
3 март
Национален празник на България
В нашия летопис има страници, които винаги ще изпълват сърцата ни с гордост. В нашата славна история има много примери на духовно величие и патриотична саможертва. Споменът за тези велики моменти ни дава самочувствие и осмисля през вековете нашата национална идентичност. Той поддържа нашия дух и ни дава сили да преодоляваме възникващите по пътя трудности. Да ги преодоляваме единствено с мисълта и грижата за доброто на нашето общество и на нашите деца, за доброто на днешна и бъдеща Майка България.
Този празник ни е скъп, не само защото е един от първите празници, които новоосвободената българска държава въвежда в своя календар, а защото е символ на възстановяването на българската държавност след почти половинвековно прекъсване.
Трети март е свят национален празник, ден на който отдаваме своята признателност към жертвите, дадени от руските воини, както и финландски, румънски, полски и воини на много други държави, дали живота си за Освобождението на България.
На Трети март, България възкръсва за нов живот. Трети март е дата свещена,славна,победна. Тази дата поражда в нас благоговение, вдъхновение и преклонение. Когато любовта огрее, тогава и стремежът за свобода е неудържим и желанието за справедливост е неопреодолимо, а величавият подвиг - осъществим.
Всички, които паднаха за свободата на България, остават безсмъртни.
Всички, които обичат България, оставят трайни следи.
Всички, които поддържат българския дух, са славни в новото време.
Чествайки нашия национален празник, нека се издигнем с крилете на любовта, за да изживеем силата му.
Да достигнем чистите и светли простори на разбирателството, за да почувстваме истинската радост на голямата победа.
Да се извисим над всичко недостойно, за да дадем на младото поколение добър пример и вярна насока за достоен живот.
България и днес ни зове към единство.
България и днес ни призовава за мир.
Да празнуваме с искреност, доброта и благост, за да пребъде България през вековете.
Кмета на Община Борован инж. Десислава Тодорова поздравява всички жители и гости на Община Борован по случай националния празник на България 3 март.
На 28.02.2014 от 12 часа в салона на читалище „Цани Иванов“се проведе Тържество по случай Трети март – Национален празник на България.Гости на тържеството бяха, Кмета на Община Борован инж.Десислава Тодорова, секретаря на Община Борован- Яна Бецинска,служители от Общинска администрация Борован, Учители и ученици от училище „Отец Паисий“с.Борован, жители и гости от Община Борован.Слово по случай празника произнесе Кмета на Община Борован инж.Десислава Тодорова и връчи Поздравителен адрес по случай деня на самодееца.В тържествената програма взеха участие:
Учениците от основно училище“Отец Паисий“ Борован, участници в извън класни занимания по художествено слово към ОДК „Маша Белмустакова“-Община Борован с ръководител Наташа Димитрова се представиха с рецитал и театрална постановка.
Християн Пламенов Христов от основно училище “Отец Паисий“- Борован изпълни „Опълченците на Шипка“ под ръководството на Наташа Димитрова;
Школа за народни танци към ОДК „Маша Белмустакова“-Община Борован с ръководител Детелина Крачуновска изпълни народни танци и хора;
В програмата взеха участие ,мъжка певческа група „Приятели на песента“ с ръководител Боян Бичовски,фолклорна формация „Българка“с ръководител Илиян Илиев ,Женска певческа група“Боровански напеви“ и Група за стари градски песни.