Новини

Празник по случай 8-ми април под надслов" Слънцето свети еднакво за всички“

  09.04.2014 09:22  
На 8 април отбелязваме Международния ден на ромите.Денят е основан на първия Световен ромски конгрес, проведен в Лондон на 8 април 1971 г., който събира представители от 30 страни. Именно тогава се поставя началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност.
Приет е химнът на ромите, песента „Джелем, джелем” („Пътувал съм, пътувал съм”). Мелодията на песента е традиционна, а текстът е дело на югославския композитор от цигански произход Жарко Йованович. Приет е и флаг. Ромското знаме е червено колело с 16 спици върху синьо небе и зелено поле. Полетата символизират небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото. Колелото с 16 спици в древна Индия се е наричало „чакра”. То присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите и дългия път, който са извървели от Индия до Европа.
Пъстрота, цветна феерия , свободен дух , яростно желание за живот , веселие, танци,музика и още и още и още …… Днес салона на читалище“Цани Иванов“-с.Борован се взриви от толкова дива емоция, духът на ромите, тяхната безгрижност, тяхната радост, танците, които те пренасят на някое мистично място.Това е желанието за живот на фона на всички трудности, това е дивия и непримирим дух, това е красотата на свободния, на естествения живот, толкова реален и истински, толкова колоритен и странен .Това е ромския живот.
Днешния празник е под надслов „СЛЪНЦЕТО СВЕТИ ЕДНАКВО ЗА ВСИЧКИ“.
Тържеството се проведе в салона на читалище „Цани Иванов“-с.Борован съвместно със ОУ“Отец Паисий“- с.Борован и Община Борован .
Официални гости на празника бяха: инж. Десислава Тодорова- Кмет на Община Борован, Яна Бецинска- Секретар на Община Борован, служители от Общинска администрация Борован, ученици и учители от ОУ “Отец Паисий“ – Борован, граждани и гости на Община Борован .
Участие взеха учениците от ОУ “Отец Паисий“- СИП „Ромски фолклор“ и самодейни колективи при Читалище „Цани Иванов“- с.Борован . Децата от СИП „ФОЛКЛОР НА ЕТНОСИТЕ – РОМСКИ ФОЛКЛОР“ при ОУ “Отец Паисий“ с ръководител – Ива Гачовска представиха литературно-музикалната програма под надслов „НЕОБЯТНАТА РОМСКА ДУША“ – Спектакъла беше невероятен, децата се раздадоха докрай, те пяха и танцуваха и бяха толкова истински, че не можеш да откъснеш очи от тях.Това сякаш не беше спектакъл, това беше реалност. Децата най- добре представиха същността на ромите, без заобикалки, без цензура, без страх, без срам. Не беше срамно да си ром, никой не се обиди от думата ЦИГАНИН . И имаше много смях и веселие , но имаше и тъга…….
Видяхме как циганската душа се разкъсваше между „Страха“, „Болката“, „Мъката“, „Клюката“, „Прелюбодеянието“,“Цигарите“, „Дрогата“,
“Самоубийството“ и още и още злини, а на края „Смъртта“ щеше да я покоси…,но „Душата“ не се предаде – „Животът“ я спаси. И пак настъпи веселие и песни и музика и танци.
Кмета но Община Борован инж. Десислава Тодорова поздрави Ромите със празника, прочете поздравителен адрес към тях и подари на Ромския клуб – Борован Плазмен телевизор. Участие в програмата още взеха Самодейците от група за стари градски песни “БОЖУР“ с ръководител Веселина Цветкова - те поздравиха гостите с песента “Болка в сърцето“.Комиците Петър и Гюрсел ни научиха на „Азбуквата“. Децата от СИП “ФОЛКЛОР НА ЕТНОСИТЕ - РОМСКИ ФОЛКЛОР“ с ръководител Марина Гойлашка сготвиха своята „Ромска манджа“. Танцова формация „БЕЛИ ДЕНС“ с ръководител Илиян Илиев направи своята „Гимнастика“ .За празничното настроение на гостите се погрижи ВОКАЛНА ГРУПА “М“ с ръководител Илиян Илиев, която изпълни „Китка от ромски песни“. Още смях и веселба огласиха залата с изпълнението на Петър, Гюрсел, Теодора и Красимира, видяхме един съвременен метод за лечение.
Ръководството на Читалище“Цани Иванов“ награди : Децата от СИП „ФОЛКЛОР НА ЕТНОСИТЕ – РОМСКИ ФОЛКЛОР“ при ОУ “Отец Паисий“ с ръководител –Ива Гачовска с грамота и предметна награда, Децата от СИП “ФОЛКЛОР НА ЕТНОСИТЕ- РОМСКИ ФОЛКЛОР“ с ръководител Марина Гойлашка с грамота и предметна награда,Танцова формация „БЕЛИ ДЕНС“ с ръководител Илиян Илиев с грамота и предметна награда, ВОКАЛНА ГРУПА “М“ с ръководител Илиян Илиев с грамота и предметна награда.Накрая се проведе конкурс за МИС „ЧАЕ ШУКАРИЕ“. Жури в състав: Димитър Митев, Яна Бецинска и Петя Костовска оцени участничките. Яна Бецинска – Секретар на Община Борован обяви решението на комисията, а Кмета на Община Борован – инж. Десислава Тодорова награди МИС „ЧАЕ ШУКАРИЕ“ , малката Михаела с парична награда. От името на Ръководството на Общинска администрация Борован се раздадоха още парични награди : Децата от СИП „ФОЛКЛОР НА ЕТНОСИТЕ – РОМСКИ ФОЛКЛОР“ при ОУ “Отец Паисий“ с ръководител –Ива Гачовска и ВОКАЛНА ГРУПА“М“с ръководител Илиян Илиев.
КМЕТА НА ОБЩИНА БОРОВАН ПОЗДРАВЯВА ВСИЧКИ РОМИ ОТ ОБЩИНА БОРОВАН С ДНЕШНИЯ ПРАЗНИК .
ЧЕСТИТ ДЕН НА РОМИТЕ БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ .