Новини

Връчване на национална награда за поезия "Иван Нивянин"

  02.06.2014 10:09  
На 29.05.2014г. в с.Нивянин в къщата-музей на Иван Нивянин, за поредна година се връчи националната награда за патриотична поезия „Иван Нивянин“ .Наградата се връчи от Кмета на Община Борован инж. Десислава Тодорова и Иван Гранитски от съюза на българските писатели. Поетите, които спечелиха престижната награда са:
Румен Денев (Димитров) е роден на 21.04.1958 г. в гр. Казанлък. За първи път публикува стихотворения през 1973 г. Следвал е в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", специалност "Българска филология" в периода 1978-79 г. От 1979 г. е студент в Литературния институт "Максим Горки" (Москва). Обучава се в семинара по поезия с творчески ръководител поета Лев Ошанин. През 1986 г. излиза стихосбирката му "Животът на дъжда", за която през 1987 г. му е присъдена престижната национална награда за дебют в поезията "Южна пролет" - Хасково. Автор е на сборниците със стихотворения и поеми: "Вечният мир" (1990), "Последно" (1999), "Звукописи" (2001), "Стихотворения" (2005), "Посоки на погледа" (2006) и "Люлка на вселената" (2011). За поемата "Люлка на вселената" е удостоен със специалната награда на Съюза на българските писатели. През 2012 г. излиза книгата му с есета "Град България" (политическа фантастика). Негови произведения - стихове, есета и публицистика, са печатани в много литературни и периодични издания. Член на редакционния съвет на Литературно списание "Кула" (Казанлък). Член на Съюза на българските писатели.
Боян Ангелов е роден на 27 август 1955 г. в Панагюрище. Завършил е Софийския университет "Св. Климент Охридски" със специалностите философия и българска филология. Работил е като редактор и главен редактор в столични издания, в Министерството на културата, в Комитета за телевизия и радио. Има аспирантура в института за философски изследвания при БАН със защитен докторат. От 1990 до 2002 г. е главен редактор на сп. "Читалище". Бил е зам.-председател на Съюза на народните читалища. Сега е председател на фондация "Читалище-1870", издател на сп. "Читалище". От 1998 до 2004 г. живее и работи в Швейцария, където завършва антропософска педагогика и социална психология с признат докторат, преподава и специализира в областта на гьотеанистиката, антропософската естетика, историята на философията, социалната и педагогическа психология. Член е на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти. Негови творби като самостоятелни книги или участия в сборници и периодични издания са превеждани на повече от 15 езика. Самият той превежда от немски, руски, френски и гръцки. Последната му стихосбирка се казва "Хълмовете нямат полумрак" и е посветена на любовта.
Гергана Костова и Наташа Божурска представиха част от творчеството на поетите.Малка музикална програма изнесоха групи от читалище“Васил Левски“с.Нивянин с ръководител Лилия Василева.