Новини

Природно бедствие

  06.08.2014 10:08  
Във връзка с настъпилото наводнение на територията на Община Борован на 31.07. срещу 01.08.2014 бе обявено бедствено положение в селата Борован, Нивянин и Малорад. Наводнени са десетки къщи, стопански постройки и земеделски масиви. Електро и водоподаването беше прекъсното. Комуникациите също. Разрушени са много помощни посройки, огради и други немасивни сгради. Най-тежко е състоянието в село Нивянин. За бедстващото население там беше подсигурена бутилирана минерална вода от Община Борован и ВИК Враца. Докарани са водоносни цистерни от Гражданска защита и ВИК Враца. Раздадени са 200 пакета със суха храна и минерална вода. Евакуирани са над 40 човека от най-засегнатите къщи, от които 20 бяха докарани да пренощуват в сградата на Техникум по автотранспорт.
Своевременно бяха сформирани екипи от общинската администрация, който да обиколят засегнатите къщи и да опишат нанесените от водната стихия щети.
В ранният следобяд на 01.08.2014 в Община Борован пристигнаха зам. Областният управител на Област Враца Борислав Банчев, както и народният представител от област Враца Камен Костадинов. Бяха посетени с. Нивянин и с. Малорад. Оказаха съдействие за доставяне на още питейна вода и организираха извозването на труповете на удавените животни.
Подсигурена е суха храна, питейна вода и такава за домакински нужди за населението в с. Нивянин.
Отводняването на мазета и къщи се извършва непрекъснато. Закупени са 5 броя бензинови помпи, които са на разположение на жителите на Общината. На места отводняването все още е невъзможно поради високите води в дворовете. Предимство имат самотно живеещи възрастни хора, майки с деца и хора, чиито жилищни сгради са наводнени.
Областният управител на област Враца г-н Венцислав Василев направи проверка на състоянието на язовира в с. Малорад, както и се запозна с обстановката в другите засегнати райони.
Призовават се жителите на Община Борован да не използват земеделската си продукция от дворовете с прелели септични ями, за да бъдат избегнати евентуални зарази. Изхвърлените непотребни вещи да бъдат извозвани в местността „ Сламите“ – посока Оряховско шосе.