Новини

Поздравителен адрес за родилите през 2014 година

  21.01.2015 09:13  
Бабин ден е края на поредицата празници, свързани с Рождество Христово. Чества се официално от 1951 г. на 8 януари. С въвеждането на Григорианския календар през 1916 г., датата се измества с 13 дни напред (Българската православна църква приема тази промяна едва през 1968 г.) и така се стига до отбелязването на Бабинден на две различни дати, добили гражданственост според двата календара - на 8 януари (след Ивановден по църковния календар) и на 21 януари.
Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие.
От 1951 година 21 януари е обявен за ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите.
По стара традиция Община Борован поднася скромни подаръци за родилите през 2014 год. На 21.01.2015 инж. Десислава Тодорова – кмет на Община Борован ще поднесе поздравителни адреси и подаръците за майките и практикуващите медицински работници на територията на общината.
През 2014 за първи път глътка въздух са поели общо 67 деца в общината. Първенец е с.Борован с 29 деца, следван от с. Малорад с 19 деца, с. Добролево – 12 и с. Нивянин – 7 деца.
За здравето на децата и майките се грижат 4 лекаря и 5 медицински сестри. Доктор Дилков и доктор Железарска обслужват селата Борован и Нивянин, жителите на Малорад са обгрижвани от доктор Пенчев, а за тези на селата Добролево и Сираково – д-р Цигаровски.
Инж. Десислава Тодорова благодари на медиците за грижите за децата и техните родители.