Новини

Регионален фолклорен фестивал " Борован свири, пее и танцува 2015"

  17.05.2015 08:49  

280 участника  от 14 читалища се включиха в VІІІ-ия регионален фолклорен фестивал „Борован свири, пее и танцува-2015 г.”, който се състоя вчера в с. Малорад. Той бе осъществен със съвместните усилия на НЧ „Просвета –1919” -Малорад и Община Борован.

Фестивалът се проведе под патронажа на  кмета на Община Борован инж. Десислава Тодорова. „Нашият фолклорен фестивал е доказателство, че българина има специално отношение към духовността, към богатството на културните традиции и обичаи. Това е ден, посветен на стремежа на българина да запази просветителския дух през вековете и да го предаде на поколенията”, каза в поздравителния си адрес си инж. Тодорова.

Тя поздрави всички участници и гости и им пожела весело настроение, успешно представяне и големи творчески успехи и за в бъдеще.

Участие във фестивала взеха състави от читалищата в Малорад, Селановци, Бутан, Хайредин, Манастирище, Лехчево, Рогозен, Търнава, Паволче, Челопек, кв. „Бистрец”-Враца,Нивянин и Долни Вадим Пенсионерският клуб в Бяла Слатина, Калинка Костадинова – директор на ЦДГ „Тошка Петрова” в Борован.

Преди официалното откриване на събитието духовият оркестър на с. Бутан внесе допълнително настроение, което зарази участници и публика и пред НЧ „Просвета –1919” –Малорад се извиха кръшни хора.

Официално фестивала бе започна с изпълнението на Калинка Костадинова, носителка на многобройни награди  от български и международни  форуми. Изненадата на фестивала беше съвместното изпълнение на Цветан Велев  и Народно читалище „Пробуда – 1931“ кв. Бистрец, показвайки дългогодишното сътрудничество с НЧ„Просвета –1919” –Малорад. Инж. Десислава Тодорова поднесе специална награда на женска певческа група „ Млади сърца“ с. Нивянин, осигурявайки транспорт на групата за участие в VI Фестивал на любителското творчество "Пей и танцувай за Бутан 2015".

Фестивалът завърши с  емоционалното изпълнение на младата Диана Късльовска от с. Търнава представяйки за първи път акапелно изпълнение на песента „ Еничари ходят, мамо“.

Всички участници получиха плакети и грамоти от кмета на Община Борован, а фестивалът за пореден път доказа, че българските традиции в народното творчество са живи и до днес.

На финала инж. Тодорова благодари отново на всички участници, пожелавайки им да продължават да пазят в сърцата си българският фолклор, с надеждата да се срещнат и следващата година.

Фестивалът „Борован свири, пее и танцува-2015 г.” е само част от богатата програма, която е подготвило ръководството на община Борован за майски културни тържества.