Новини

Откриване на паметна плоча в с. Малорад

  08.09.2015 15:55  

 На  8 септември в село Малорад се откри и освети паметна плоча на един от най-успешните кметове на населеното място Петър Стаменов Гарвански, съобщиха от общинската администрация в Борован.

Преди няколко години жители на селото дадоха идея да се почете паметта на видния местен първенец. Създаден бе инициативен комитет и работата по реализирането й започна.

Ръководството на община Борован, в лицето на кмета  Десислава Тодорова, подкрепи желанието на хората и паметната плоча вече е факт. Тя е поставена на сградата на читалище „Просвета 1919“ в Малорад.

С Протокол № 68 от 12.08.2015 г. общинските съветници при Общински съвет Борован взимат чрез подпис Решение № 487 да удостоят Петър Стаменов  Гарвански със званието „ Почетен гражданин на Борован“ за 2015 г. – „ посмъртно“.

Петър Стаменов Гарвански  ( 30.04.1914 – 21.08.1985) е един от кметовете, допринесъл най-много за развитието на населеното място. Въпреки не малкото трудности, които е срещал като управленец след себе си оставя детската градина, сградата на читалището, моста при Драгоевци.Сгради, които със своята архитектура и функционалност говорят достатъчно за човека и управника, който гледа далеч в бъдещето.

Напуска с. Малорад и заживява в Павел баня, където продължава своята дейност като отговорен общественик. До днес името му се спомена с уважение.

На празничното откриване присъстваха дъщеря му – Росица Гарванска, кмета на Община Борован, общинските съветници от с. Малорад – Георги Коциловски и Цено Цоловски. Цветя поднесоха кмета на Община Борован, инициативен комитет към с. Малорад, Общински съвет към Община Борован, близки и приятели на Петър Гарвански.

В словото си,  инж. Десислава Тодорова поздрави присъстващите с църковният празник Рождество на Пресветата Богородица. „ Обичайте се и уважавайте, не само себе си, но и близките около Вас. Почитайте паметта на тези, които са оставили дълбок спомен у Вас, както и тази плоча, която днес откриваме и посвещаваме на Петър Гарвански оставил диря след себе си, не само за близките си, но и за всички нас. Поклон пред паметта му и дай Боже повече такива родолюбци“.

На честването се изявиха певицата Калинка Андреева, самодейците към Читалище „ Просвета 1919“ с. Малорад и детски танцов ансамбъл с художествен ръководител Детелина Крачунова гр. Бяла Слатина.

Днешният се бележи от още едно събитие – почитането от  Православната църква празник Рождество на Пресвета Богородица. Денят, в който се е родила Света Дева Мария е един от 12-те най-големи християнски празници, известен в народната традиция като Малка Богородица.

На 8 септември православната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилката и детето.

По повод празника отец Николай отслужи водосвет в църквата в село Малорад. Бе осветен празничен курбан, организиран от кмета на селото – Петър Гарвански.

Кметът на Община Борован направи личен подарък на църквата – ръчно рисувана икона с дърворезба на Пресвета Богородица.