Новини

Национална награда за патриотична поезия “Иван Нивянин“ 2017

  26.05.2017 16:01  
Национална награда за патриотична поезия “Иван Нивянин“ 2017

 

За поредна година днес на 26.05.2017г. Кметът на Община Борован – инж.Десислава Тодорова връчи националната награда за патриотична поезия “Иван Нивянин“. Иван Нивянин е псевдоним на поета-партизанин Иван Недков Върбанчов, които ще остане в историята със своите стихове, личните си качества и героичния си подвиг. Тазгодишния носител на наградата е поетът Димитър Христов , носител на Националната литературна награда „Димчо Дебелянов“ за 2014г. Димитър Христов е поет, драматург и преводач. Роден е в Благоевград на 17 май 1957г. Израства в София и завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”.Член е на Съюза на българските писатели и на Международната асоциация на писателите и публицистите. Негови книги и песни са отличавани с национални награди. Създател е на Фестивала Софийски вечери на авторската песен.
Работил е в Съюза на българските писатели като референт, председател на Творческия фонд, главен редактор на в. “Български писател”. Бил е завеждащ отдел “Литература” във в. “Пулс”, главен редактор на в. “Литературен магазин” и издателство “Седан”, управител на “Софкнига” ЕООД, председател на Съюза на книгоразпространителите в България и на Кабинета на младите писатели, председател на читалище “Николай Хайтов” – гр. София. В момента е директор на Българския културно-информационен център в Скопие.
Негови стихове са превеждани и публикувани на различни езици и има издадени книги с поезия в превод на руски, сръбски, македонски и албански. Композира песни по свои стихове , пее и свири  на китара. Автор е на стихосбирките “Работен ден”, 1982 г., изд. “Народна младеж” (отличена с наградата “Владимир Башев”); “Ранена свобода”, 1989 г., изд. “Народна Младеж”; “Писма до Ева”, 1992 г., изд. “Седан”; “Български видения”, 1997 г. изд. “Захарий Стоянов” (отличена с наградата на СБП за поезия); “Балада за любовта”, 2002 г., ИК “Виста”, “Романтика и пепел”, 2004 г., ИК “Мултипринт”, “Сърдечен ритъм”, ИК “Христо Ботев” С. 2006 г.; „Молитва за България”, 2007 г., изд. Национален музей „Земята и хората”.