Новини

Кметът на Община Борован с номинация за спечелени проекти

  03.12.2013 15:56  
Кметът на Борован инж. Десислава Тодорова е номинирана за най-перспективен кмет с най-много подписани договори на глава от населението. Номинацията е по повод ежегодния „бал на кметовете” и е признание за ефективно управление и изключителни успехи в развитието на общината.
Официалната церемония по награждаването ще се състои на 12 декември в София.

През последните две години ръководството на общината отстоява позициите, че приоритет са хората от общината Борован. За съжаление, битката с бедността и недоимъка не е лека задача. Голяма част от жителите на общината са или безработни, или в неравностойно положение. Миналата година в общината по оперативни програми работят над 400 човека на 8-часов работен ден и 215 души на 6-часов работен ден.

На 4-часов работен ден 157 човека от цялата община работят като „аварийки”. От януари 2014 г. на 6-часов работен ден се очаква да се отворят още 17 работни места за охрана и поддръжка. „За новия програмен период съм заявила пред социалното министерство и чакам одобрение за разкриване на нови работни места в община Борован на общо 522 човека. Искам тези места, защото общината ни е на първо място по безработица не само в областта, но и в страната. За съжаление тук няма никаква икономика или интерес на инвеститори, за разкриването на нови работни места в общината. Единствената форма за заетост остават оперативните програми”, каза инж. Тодорова, като отбеляза, че са обхванати всички целеви групи – трайно безработни младежи до 29-годишна възраст, хора над 50 години и такива без образование.

През октомври в Борован бе тържествено открита и изцяло обновената сграда на „Домашен социален патронаж”. Сградата е строена още през 1961 г. като е планирана за детска градина. „Тя бе обновена изцяло със средства от общинския бюджет, тъй като бе в окаяно състояние, откакто е строена, ремонт не й е правен”, споделиха от община Борован. В момента общинското ръководство кандидатства за снабдяването на патронажа с два чисто нови автомобили, с които да се подобри качеството на обслужване на потребителите на социалните услуги.

С гордост мога да кажа, че Домашният патронаж отговаря на всички европейски изисквания. В него се хранят 400 социално слаби жители и хора с увреждания на територията на цялата община. От тях 200 получават безплатен обяд и хляб. Ще продължаваме да се грижим за старите и социално слабите хора в общината”, категорична е инж. Десислава Тодорова.

В момента от общинското ръководство работят по изграждане на Информационен център за обслужване на граждани в Борован, който е част от инвестиционната програма от капиталовите разходи за 2013 г. Предвидено е той да е готов до края на тази година, като обслужването да става на едно гише, на първия етаж във фоайето на сградата на Общината. „Ще изградим 5 клетки в информационния център, като позиционираме всички услуги – деловодни, технически, данъчни, на едно място, в помощ на гражданите.

Борован е една от малкото общини, които досега нямаха комплексен център за обслужване. В момента има 5 отделни сгради, всички те са в ужасно състояние и се намират на вторите етажи на сградите. Това създава неудобство на гражданите, а нашата цел е да осигурим по-добър стандарт и начин на живот”, споделиха от общинското ръководство.

Проектът за ремонт на пътя Малорад-Борован-Нивянин, на стойност 5 млн. лв., е особено значим за жителите на община Борован. „Хората от общината заслужават да има добра инфраструктура и да пътуват като истински европейци по пътищата”, обясни инж. Тодорова. Изграждането на 3 спортни площадки е по проект за 2 млн. лв., санирането на читалището в Добролево, изграждането на тротоари и фитнес-уреди в Борован, подмяната на водопроводи в селата и ред други стартирани проекти, са повод инж. Десислава Тодорова да бъде номинирана за успешен кмет.

На въпроса как ще определите вече отиващата си 2013 година, инж. Тодорова отговори нееднозначно – „За мен 2013 г. е една социална година, с грижа за хората”.



в-к Враца Днес