Новини

Лазарки от ЦДГ "Тошка Петорва " и ОДК „Маша Белмустакова” посетиха Община Борован

  12.04.2014 19:30  
Момински обичаи на Лазаровден и Цветница
Лазаровден и Цветница са винаги в последната събота и неделя преди Великден. Лазаров ден се празнува в събота, а Цветница в неделя. Основните обреди се изпълняват от момичета и девойки - Лазарки.
Лазаров ден: Пременени в празнични дрехи, нагиздени с венчета от цветя, лазарките обхождат всички къщи в селото, като изпълняват ритуални песни и танци. Обичаят се нарича Лазаруване. Прави се да донесе благоденствие и благословия на дома и стопаните му. В лазарските песни има подходящи текстове за всяка възраст и социално положение - за деца, за моми, ергени, за основните поминъци - овчари, земеделци. Лазарките се посрещат с почит от стопаните на дома, които ги даряват с яйца,лакомства и монети. На Цветница участвалите в Лазаруването моми отиват на реката (на чешма или кладенец) и пускат по течението на водата приготвените от върба венчета. Чието венче, излезе най-напред по течението на водата, тази мома става кумица /кръстница/. Тя повежда към своята къща моминското хоро. В дома на кумицата се слага обща трапеза. На Великден всяка лазарка отива отново у кумицата с боядисани яйца и специален обреден хляб. Обичая Кумичене е придружен от съответните обредни песни, в които преобладават мотивите за качествата на моми и ергени, за любовта между тях, за предстояща женитба. Лазарките се посрещат с почит от стопаните на дома, Кмета на Община Борован инж. Десислава Тодорова посрещна днес като стопанка своите гости в сградата на общината в Борован, лазарките от ЦДГ „Тошка Петрова”- с. Борован и децата от ОДК „Маша Белмустакова” с.Борован, поздравиха
г-жа Тодорова и общинските служители със песни, стихотворения и танци, тя от своя страна раздаде на лазарките лакомства и яйца.Кмета на Община Борован поздравява всички жители и гости на Община Борован с предстоящите празници Лазаров ден и Цветница , като им желае много настроение, здраве и късмет.