Новини

Жители на Малорад искат сесия в селото заради разрушения мост

  13.11.2014 15:44  

Хората от Малорад искат общинските съветници да заседават в селото заради разрушен мост. Жителите поемат риск за живота си всеки път, когато преминават около огромните кратери, зейнали на полуразрушеното съоръжение. От август досега хората чакаха местната управа да вземе мерки, но търпението им вече се изчерпа. Мостът е основната пътна връзка на селото със съседното Рогозен. Той е в окаяно състояние от наводнението през август досега, а общината не разполага с необходимите средства за ремонт. Местните искат незабавни действия от управниците, за да спрат да живеят в страх. Предложението на хората от Малорад е следващата сесия да се проведе в селото, за да разберат защо местните парламентаристи са против обновяването на моста и на обходния път, който е единствената им връзка с хайрединското село Рогозен. Трафикът за съседната община е пренасочен през обходните улици „Въло Цоловски”, „Коста Петров”, „Цар Самуил” и „Цено Къчовски”. Те обаче не са в състояние да издържат увеличения поток от транспортни средства и затова е необходимо да бъдат ремонтирани. Тъй като средства за рехабилитация на моста тепърва ще се търсят, местната управа се е съсредоточила върху обновяването на 4-те отсечки. Необходимите средства са малко над 100 000 лв. и трябва общинския съвет да одобри прехвърлянето им от капиталовите разходи на общината.  

Кметицата на Борован инж. Десислава Тодорова е алармирала многократно общинския съвет, че трябва да се вземат незабавни мерки за ремонт и рахабилитация на моста в Малорад, обходния път около него и стената на язовир „Гаравански геран”, но няколко пъти докладната й е отхвърляна. Вчера тя каза за „Конкурент”, че действията за вземане на мерки след потопа са започнали още на 4 август. Средствата, които са нужни за ремонт обаче надхвърлят 1 000 000 лв. Кметицата обясни, че за да започне обновяване на моста първо трябва да се разработи проек. Първата фирма, с която са се свързали обаче е оискала непосилно висока сума за бюджета на общината. Потърсили са и друг изпълнител, който е предложил по-приемлива оферта. Тъй като процедурата по рехабилитация ще отнеме много време, Тодорова е предложила на общинския съвет да ремонтират улиците, които минават около разрушения мост, за да не са блокирани хората в селото.

Спешно трябва да се ремонтира и стената на язовир „Гарвански геран” в Малорад. Проблемът обаче е същият. Въпреки че кметът е алармирал многократно, съветниците отхвърляли предложението. Средствата отново трябва да бъдат прехвърлени от капиталовите разходи и са в размер на 50 112 лв.

Инж.Десислава Тодорова недоумява що за отношение имат съветниците и то точно в есенно-зимния сезон, когато са възможни интензивни превалявания и снеговалеж. Тя припомни, че една обществена поръчка отнема около 2 месеца, а хората вече не могат да чакат. Не иска дори и да си помисля колко голямо бедствие може да стане, ако язовирната стена не издържи евентуални големи количества вода.