Новини

Да изчистим Община Борован

  07.05.2015 15:23  

Община Борован за поредна година се присъединява към кампанията на БТВ и ще организира почистването на територията на общината. През 2015 г. събитието е под наслов "Да изчистим България заедно".

Петото издание на инициативата включва организиране на 5 еднодневни акции за почистване на най-уязвимите зони - градска среда; места за отдих и спорт; детски площадки; природни паркове и защитени територии; речни корита.

 

10 май - Замърсени зони в рамките на населените места – Европейски ден  за почистване. Акцент в този ден ще бъде почистването на зони в населените места. Жителите на Общината  могат де се включат в кампанията, като почистят около домовете си.

 

17 май - Зони за отдих и спорт в близост до населените места – международен ден на спорта. Инициативата обхваща  почистване на зони за отдих и спорт. Това могат да бъдат всички места за масов спорт и развлечение – спортни площадки, стадиони,  Ботев път. Доброволците, участващи в почистването на тези зони ще бъдат обезпечени с чували и ръкавици и ще могат да разчитат на помощ от общинска администрация Борован. В почистването ще се включат служители от всички звена на община Борован.

 

31 май - Детски площадки в населените места – приоритет в този ден ще бъдат детските площадки. Целта на инициаторите е да се мотивират младите семейства да възпитат в малките българи грижа за местата, които обичат, да им дадем пример като  почистим оставените от недобросъвестни граждани отпадъци и заедно да превърнем детските площадки в безопасно място за децата ни. В почистването ще се включат служители от всички звена на община Борован.

 

7 юни - Защитени територии и национални природни паркове. В почистването ще се включат служители от всички звена на община Борован.

 

27 юни - Речни корита и водоеми – заедно да почистим речните корита в селата Нивянин, Борован, Малорад, Добролево и Сираково. В почистването ще се включат служители от всички звена на община Борован.

 

За първи път инициативата в България се провежда в подкрепа на две международни кампании – Let’s Clean Europe на Европейската комисия и Глобалното гражданско движение Let’s Do It World.

Общината осигурява чували и ръкавици на желаещите, както и извозване на отпадъците. В дните преди определените дати, както и на самите дати в сградата на кметствата ще има подсигурени чували и ръкавици за желаещите.

Каним всички, които желаят да се присъединят, да съдействат и да бъдат част от инициативата.

Желанието ни е с тази кампания да бъдат въвлечени максимален брой участници и чрез съвместните ни усилията да постигнем възможно най-добър резултат. Да направим града и общината по-чисти, местата където живеем и където растат нашите деца по-приветливи.

Събраните отпадъци да бъдат събрани на леснодостъпно място, удобно за извозване. Приканваме жителите на Община Борован да вземат активно участие в кампанията.