Новини

Покана до жителите на община Борован по повод празнична литургия и курбан по случай Никулден организирана от кмета на Община Борован инж.

  03.12.2015 09:13  

За поредна година   под  патронажа на Кмета на Община Борован инж.Десислава Тодорова ще бъде организирана  празнична литургия и курбан по случай Никулден.                             Уведомяваме всички жители и гости на Община Борован,  че на 06 декември  2015 /неделя / от 10,00 ч.в църквата "Св.Николай" в с.Борован ще се проведе празнична литургия,  а  от 11,00  часа  курбан по случай един от най-важните православни празници НИКУЛДЕН.   Курбана се организира от Кмета на Община Борован инж.Десислава Тодорова  и със съдействието на дарители  от община Борован, които стопанисват  язовири на територията на общината . Ще се осветят около 50 кг. риба и боб – чорба,  която ще бъде приготвена в Общинското предприятие Домашен социален патронаж .

Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай - Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо,Нина, Ния, Ница и др. На празника, за да уважат именника в дома му идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са били поканени.Денят е всенароден празник и се чества и в семействата, в които няма именник. В традицията на празничната маса се сервират рибни ястия, най-често – пълнен шаран с орехи.