Новини

Писмо на омбудсмана г-жа Мая Манолова във връзка с национална инициатива "Великден за всеки"

  29.03.2016 16:14  
УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
Пиша Ви във връзка с националната инициатива „Великден за всеки“, която тази година се организира от омбудсмана на Република България.
Обръщам се към Вас, защото съм убедена, че като отговорни хора с ангажимент към своите съграждани ще проявите съпричастност към тези, които имат най-голяма нужда да посрещнат достойно големия християнски празник – Великден.
         В голяма част от страната събираме дарения за трапезата на най-бедните, които обикновено са поколението на нашите родители.  Разчитам на Вас да се включите и подкрепите инициативата със собствени средства,  като по този начин дадете и личен пример за успешното реализиране на кампанията.
         Идеята е да се наберат средства,  с които да се закупят ваучери за храна,  всеки от които на стойност 20 лева. С тях притежателите им ще могат да пазаруват в магазините, които са част от веригите „BILLA“, „LIDL“, „METRO“ , „КAUFLAND“. Ваучерите ще бъдат раздадени по предварително уточнени поименни списъци, предоставени ни от пенсионерските клубове в страната.  С тях ще бъдат подпомогнати онези пенсионери, чиято пенсия е над минимума от 300 лева и по тази причина няма да получат надбавка от 40 лева, която правителството отпуска за празника.  
        Средствата ще се набират по банкова сметка в  СИБАНК, разкрита конкретно и единствено за целите на  кампанията, като титуляр е нашият партньор  - Български червен кръст (БЧК).
IBAN:    BG03BUIB98885029906100
Банков код:BUIBBGSF 
          Изрично Ви молим, при попълване на платежното нареждане да посочите общината, за която правите паричното дарение. Целта е децентрализация на набраните средства, така че да е ясно  с какъв паричен фонд разполага всяко от населените места и съответно със съответната сума да  бъдат закупени ваучери.
           Партньори на кампанията „Великден за всеки“  са БЧК, Национален алианс за работа с доброволци (НАРД), Хранителна банка, четирите вериги „BILLA“, „LIDL“, „METRO“ , „КAUFLAND“ и  местната власт.
           При желание за финансова подкрепа на инициатива и за Ваше улеснение, наш представител може да Ви посети на място на посочен от Вас адрес. Информация как да стане това може да получите на телефони: 02 / 810691102 / 8106911, 0898 240709 , 0887 750 1210887 750 121.
За целта ще бъде предоставена местна дарителска сметка и всеки лев от нея ще отиде за закупуването на пакети с типичната за празника храна –агнешко месо, яйца и козунак. Информация за това, кои хора ще получат пакетите ще предоставят пенсионерските клубове, с които вече сме в контакт.
         Ще Ви предоставим допълнителна информация за нашите партньори във вашата община, ангажирани с набирането на средствата.
         Мисля, че по този начин много  от  хората с ниски доходи  ще усетят нещо толкова рядко в наши дни – добротата.
 

 С уважение,
 МАЯ МАНОЛОВА
 ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ