Отново заедно

 

ОТНОВО ЗАЕДНО

          През далечната 1997 г. бяха създадени връзки между Община Борован и Арцизки район – Украйна, населен с компактно  българско население.

         Кметовете на Борован-Петър Цветковски и на Арцизки район- Анатолий Потапов подписаха договор за дългогодишно културно и икономическо сътрудничество.

Тези връзки бяха прекъснати за 4 години и сега отново възстановени.

    На 28 май 2009г.  ог гр. Арциз пристигна група ръководители, водени от Председателя на Общинския съвет Александър Марев, кмета на Арциз- Юрий Михайлов, кмета на Задунаевка- Николай Вълканов и др.

        Посрещнати тържествено от ръководството на Община Борован , те бяха запознати с миналото и настоящето на Борован, уредени им бяха  срещи с местни  бизнесмени.  Целта на тези срещи беше развитие на икономическо сътрудничество между двата района. Гостите посетиха Плевен, Козлодуй, Враца, София.

       В София разгледаха президентството, църквата ,,Александър Невски”, руската църква, Народното събрание. Част от тях взеха участие в предаването за българите в чужбина ,, Я кажи ми, облаче ле бяло”по телевизия СКАТ. Гостите се срещнаха с живеещите постоянно в Борован руски граждани.

       Във Враца и на Околчица, гостите бяха запознати с председателя на Народното събрание Георги Пирински и министър-председателя Сергей Станишев. За съжаление плануваните за посещение дни се изнизаха бързо и на 3 юни нашите приятели отпътуваха за далечна Украйна, като оставиха покана лично на  кмета Петър Цветковски да посети с делегация от Борован гр. Арциз през  месец август, когато е Деня на града .Поканата е свързана и с подписване на нов договор между двата района, като се наблегне на търговските и икономически връзки.