ВРЪЧИХА „НАГРАДАТА НА БОРОВАН”

                                    ВРЪЧИХА „НАГРАДАТА НА БОРОВАН”

        За втора поредна година,в навечерието на 24 май- Деня на славянската писменост и на българската просвета и култура, Общинският съвет и Община Борован връчиха „НАГРАДАТА НА БОРОВАН”,съгласно местната Наредба за символиката. Лауреатите през тази година са:

д-р ИВО СПАСОВ ПЕТРОВ, д.м.
БОГДАН ПЪРВАНОВ МАЛДЖАНСКИ
проф.д-р ИВАН ПЕЕВ КАДИЙСКИ
ПЕТКО ДИМИТРОВ ДЕНИНСКИ
ПЕТЪР ЙОРДАНОВ ЦАНОВ


        Наградените бяха приети от Кмета на Общината –Петър Цветковски и Председателя на Общинския съвет – Александър Бецински,
които споделиха с тях мисли за развитието на общината и проектите,по които работи местната власт.Гостите сърдечно благодариха за честта и признателността,която им е оказана, изразиха желание и занапред да подпомагат местните дейности,според силите и възможностите си.
На тържествена церемония, в големия салон на читалище „Цани Иванов”,отличените получиха своите почетни знаци и грамоти, и бяха сърдечно поздравени от многобройната публика.
За всички в залата, пя женската фолклорна група „Борованка”,след което и наградени, и публика се включиха в общоселското веселие на площада,с участието на фолкзвездата Екстра Нина.

        Кратки биографични справки за носителите на „Наградата на Борован”

       Д-р Иво Спасов Петров,д.м. е роден в с.Малорад през 1965 г.Завършил е медицина през 1992 г. в Медицински университет-София.През 1999 г.придобива специалност „Вътрешни болести” а през 2003 г.- специалност „Кардиология”.Има и тясна специализация по „Инвазивна кардиология”.Между 1992 и 2006 г. д-р Петров работи в болница „Св.Екатерина”,където преминава през позициите доброволен сътрудник,асистент,старши и главен асистент в Клиниката по кардиология.В този период в рамките на две години е стипендиант в Института по кардиология и сърдечно-съдова хирургия към Фондация „Фавалоро”-Буенос Айрес,Аржентина.През м.ноември 2006 г. е поканен да оглави Кардиологичното отделение на МБАЛ „Токуда Болница София”.Има множество публикации и участия в професионални семинари,конференции и конгреси у нас и в чужбина.Член е на Европейското кардиологично дружество,на Испанската асоциация по кардиология ,на Латиноамериканската асоциация на интервенционалните кардиолози,на Българското дружество на ангиолозите и съдовите хирурзи и Националното дружество на българските кардиолози.

        Богдан Първанов Малджански е роден на 8 юни 1935 г. в Борован.Завършил е Полувисш институт за учители – Враца.От 1957 г. е учител,а от 1959 до 1969 е директор на Осн.училище „Хр.Ботев” и прогимназия „Отец Паисий” в Борован.Общественик.Работи в ДАП-Враца /1974-90 г./ От 1990 до 1995 г. е директор на Осн.училище „Отец Паисий”,а от 1995 до 1997 г. е гл.специалист по образование в Общината.Пенсионер.

        Иван Пеев Кадийски е роден на 12 декември 1940 г. в Борован.Средното си образование завършва в родното си село /1958 г./,а след това Висшия институт за физкултура-София/1965 г./.Лекоатлет,печелил първи места на троен и дълъг скок в Републиканските селски първенства.Работил е като треньор по лека атлетика в Благоевград,Ботевград,ЦСКА и Академик /Сф/.През 1973 г. печели конкурс за асистент в Катедра „ Лека атлетика” на ВИФ,а от 1976 г. е старши асистент.През 1978 г.след успешна защита на дисертация му е присъдено званието кандидат на физкултурните науки.Като треньор е подготвил 35 национални състезатели и десетки републикански шампиони в почти всички лекоатлетически дисциплини.Те са подобрили 44 републикански рекорди и са завоювали 53 шампионски титли и 24 титли от Балканските лекоатлетически игри.Сред тях са някои от най-известните български лекоатлети като Пламен Кръстев,Ивайло Караньотов,Анелия Нунева и др.Преподавател в Катедра „Лека атлетика” на НСА”В.Левски” /1972-1982 г./и в Югозападния университет „Неофит Рилски”-Благоевград.
Има издадени повече от 80 научни публикации и няколко книги по проблемите на спортната подготовка и високото спортно майсторство в леката атлетика.Професор,доктор на физкултурните науки.Президент на лекоатлетически клуб „Пирински академик”.


        Петко Димитров Денински е роден на 21 януари 1933 г. в с.Добролево.Завършил е мъжката гимназия във Враца и Института за прогимназиални учители –Враца , със специалност математика и физика.Учителства осем години в с.Соколаре.От 1965 до 1983 г. е учител и директор на Осн.училище „Св.Кирил и Методий”в Добролево.От 1984 до 1991 г е два мандата Кмет на Добролево.Председател на Общински съвет-Борован /1993-96 г./.Пенсионер.Обществен и читалищен деец,дългогодишен участник в мъжката певческа група „Приятели на песента”-Борован.

        Петър Йорданов Цанов е роден на 14 февруари 1929 г. в с.Малорад.Завършва средното си образование в Борованската гимназия,а по-късно и Института за прогимназиални учители-Враца ,със специалност български език и литература.Учителства в селата Сланотрън и Негованци,Видинско.От 1959 до 1976 г. е учител в Осн.училище „Св.Кирил и Методий” в родното си село.Бил е и заместник директор на училището.Общественик и културен деец.Дългогодишен председател на читалище „Просвета” и ръководител на театралния колектив.Бил е и председател на ОбСИК-Борован.Изучава и пише историята на село Малорад,която издава през т.г.Носител е на Народен орден на труда-златен/1980 г./.Пенсионер.