КИРИЛ АНДРОВСКИ представи книгите си в Борован

КИРИЛ АНДРОВСКИ представи книгите си в Борован

        Известният врачански журналист и общественик Кирил Андровски,бивш редактор на в.”Отечествен зов” , кореспондент на Българското радио,родом от Борован,представи в петък,в художествената галерия „Вл.Ганецовски”, последните си две книги.
       Те бяха представени от неговия приятел Борис Врачовски. Той сподели,че книгите са издадени, по повод 70-годишнината на автора и са предизвикали сериозен интерес в областния град.Първата книга – „35 въздишки”, е една своеобразна хронология от публикации на автора в родната преса,за времето от 1968 до 2008 г.Това са интересни статии от студентското време на Андровски,спомени за интересни личности и случки,свързани с миналото на Враца,истории за П.Р.Славейков, Анастас Йованович, Елисавета Багряна, Вера Кочовска и др.
       Безспорно по-голямо внимание предизвиква втората книга на Кирил Андровски – „И още нещо за Ботев”.
       Темата за Христо Ботев, от дълги години е любима за автора.Той и е посветил много от журналистическите си и краеведски изследвания. Особен интерес в книгата предизвикват изследванията и версиите на Андровски за родното място на Ботев, Ботевите писма от парахода „Радецки”, както и подробната публицистика за черкезите,населявали тази част от страната. Впечатляват разказите за Никола Обретенов и разбира се разсъжденията на Андровски по основната тема – кой уби Ботев?
       Дошлите на представянето борованчани зададоха въпроси на автора,свързани с преминаването на Ботевата чета през Борован,с дейността на местния революционен комитет и освобождението на селището от турско робство.
За финал, авторът беше поздравен от Кмета на Общината – Петър Цветковски и мъжката певческа група „Приятели на песента”. Кирил Андровски раздаде много автографи на приятели и почитатели на своето творчество.