Президентът Георги Първанов откри учебната година в Борован

 

   Президентът Георги Първанов посети днес Борован и участва в тържествата по повод 190 години  просветно дело  в Борован и откриване на новата учебна година.           Държавният глава бе посрещнат от кмета на общината Петър Цветковски, Председателя на ОбС  Александър  Бецински  и много жители на централния площад в Борован. Той поднесе цветя пред Паметника на героите. След това държавният глава посети общинската галерия Владимир Ганецовски” и читалище Цани Иванов и бе поздравен от фолклорна формация „Борованка” с песени  на народната певица Маша Белмустакова.
   Читалищната библиотека получи дарение от президента от над 100 тома българска класическа литература.
   Президентът се срещна  и разговаря  със  служители  и общински съветници от община Борован  по проблеми  като  безработицата , реализацията  на проектите и др.
   По-късно президентът Георги Първанов участва в тържеството в училище Отец Паисий. В словото си държавният глава заяви, че е избрал да дойде в едно от най-старите училища не само в област Враца, но и в страната, за да припомни, че някога българинът е отделял от залъка си за просвета.
   Затова не приемам, че тъй като държавата е бедна, трябва да пестим точно от образование, напротив, трябва да инвестираме в образование, посочи той.

   Президентът заяви, че когато говорим за реформа в образованието, и за нов Закон за училищното образование трябва да се намерят решения на няколко много важни въпроса - за качеството на масовото образование, увеличаване  обхвата на учащите се и намаляване на броя на отпадащите и не на последно място -  повдигане на привлекателността на учителския труд.

   Той отбеляза тревожните тенденции от последните години, сред които това, че половината от учителите в страната са в предпенсионна възраст.
   Необходима е държавна политика, за да се привлекат млади и свежи кадри в българското училище, заяви държавният глава.

   ко искаме да бъдем европейци, ако искаме да бъдем българи ние трябва да намерим възможности, за да инвестираме, да вложим повече средства именно в образованието."

   Георги Първанов преряза лентата на обновената  сграда  и  откри учебната година, като удари първия звънец в основно училище Отец Паисий, наследник на училище, основано през 1820 година.
   В основния ремонт на сградата са вложени над 1.8 милиона лева . Училището е средищно и днес 41 първокласници от  Борован  прекрачиха за първи път неговия праг.

   Успешна учебна година  пожела кметът на общината Петър Цветковски  на  ученици  и учители.