Б О Р О В А Н УЧРЕДИ ФИЛМОВА НАГРАДА

                           Б О Р О В А Н   УЧРЕДИ  ФИЛМОВА НАГРАДА

 

                      На своето последно заседание, Общинският съвет-Борован взе решение да се учреди филмова награда за дебютна женска роля в българското кино, на името на Мара Нонинска – Миятева, и утвърди статута за присъждането й.       

                       Наградата се присъжда за творческо постижение и ярка артистична изява на млада българска филмова актриса при нейния дебют в киното.

                      Родената в Борован , Мара Петрова Нонинска – Миятева, ще остане в историята като първата българска киноактриса.Тя участва в създаването и изпълнява женската роля в първата българска кинематографическа комедия  „Българан е галант”, на режисьора Васил Гендов.Младата актриса оставя ярка следа в българската култура, като творец надхвърлил с десетилетия колегите си, за да принесе таланта си пред олтара на едва прохождащото киноизкуство.

                      Борован се гордее със своята именита дъщеря и има дълга да предаде славата й на идните поколения.Наградата има за цел да популяризира делото на Мара Нонинска – Миятева, както и да поощрява таланта на младите български филмови актриси.

                      Статутът е съгласуван с творческите институции на киното в България – Съюз на българските филмови дейци, Национален филмов център и Българска национална филмотека.

                      Проявата ще се проведе под патронажа на Кмета на Община Борован – Петър Цветковски, който със своя заповед ще определи и журито за присъждане на наградата. Церемонията по връчването и съпътстващите културни прояви ще предхождат Празника на Борован ( 25 октомври ).