Връчиха наградата "Почетен гражданин на Борован"

                                      Приветствие 

на Александър Бецински - Председател на общински съвет Борован

     На този ден преди 133 години,хусарските ескадрони на полковник барон Майендорф, навлизат по нивянското шосе,предвождани от местния поборник Лило Цветков Беличовски, за да донесат жадуваната свобода за борованчани,след петвековното турско робство.Радостта била неописуема.По стар обичай населението поднесло на барон Мейендорф хляб и сол,а бойците му били отрупани с подаръци.В селската църква бил отслужен молебен за успеха на руското оръжие,а на обяд войниците и селяните се хранили на обща трапеза.

          Така 25 октомври 1877 г.  става Денят на освобождението на Борован.На този ден селището възкръсва за нов живот,отхвърлило турската тирания и дочакало жадуваната си свобода.

           Изминалите години от тогава са само миг от хилядолетната история на нашата община, история за която ние откриваме нови следи,съхранени в археологическите находки ,носещи  белезите на битки и борби за утвърждаване на родния край.

           Празници като днешния, са повод да се върнем отново назад в историята, при началото и традициите, при неизчерпаемия извор на духовна мощ за борованчани – любовта към родното място!

           И ние го направихме само преди вечер,когато събрахме филмовия елит на страната, за да отдадем заслуженото на нашата съгражданка Мара  Нонинска-Миятева, първата българска киноактриса, за да покажем че Борован свято тачи културните си традиции и достиженията на своите дъщери и синове, и да връчим една награда, която години занапред ще стимулира дейността на най-младите ни филмови дарования.

           Правим го и днес, когато трепетно преминахме покрай щиковете на българските гвардейци, за да възвисим българския трибагреник и святото ни борованско знаме.

           Защото днешният празник е повод да погледнем и в днешния и в утрешния ден на Борован и да кажем –

                          БОРОВАН  Е  БИЛ  И ЩЕ БЪДЕ!

           Защото това са завещали дедите и бащите ни – да го носим в сърцата си и да работим за него такъв – свободолюбив,независим,смел,прощаващ,усмихващ се, тържестевен и борчески.

                            ТОВА Е НАШИЯТ БОРОВАН !

           Едно малко късче земя сред равнината,побрало и сълзите и усмивките ни,скътало най-свидните ни спомени и чувства.

                Днешният ден  е ден и за равносметка.

           Защото това,което е днес нашата община, е дело на дедите и бащите ни, на всички  предишни и настоящи нейни жители,вложили сили, умения и знания, за нейното изграждане и развитие.

            Затова заедно с очарованието на спомена, и посланията на миналите поколения, ние трябва да наложим настоящото си желание за икономическо развитие, за благоустройство и  превращането на Борованската община в една модерна и просперираща  община, в едно наистина прекрасно кътче за работа и живот.

            Пожелавам на всички жители на нашата община, и на тези,които празнуват заедно с нас, да се чувстват уютно в родния ни дом, и да отнесат след празника частичка обич към родния край.

             Желая ви,красив празник – по-многолюден,по-силен и по-въодушевен отвсякога.

             Желая ви, много настроение , усмивки, отворени сърца и вяра в бъдещето на борованската община!

                   ЗА ДА ПРЕБЪДЕ ТЯ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ !

                        ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !      Почетни граждани на Борован  за 2010 година


                      АЛЕКСАНДЪР ЙОШКОВ  БЕЦИНСКИ – дългогодишен служител на Община Борован,Зам.председател на Селищна система Борован   ( 1979-1988 г.),Началник „Военен отдел” в Общината ( 1988-2003 г.), общински съветник от 2003 г. и Председател на Общински съвет Борован        ( 2007-2010 г.).  За дългогодишната му обществена и стопанска дейност,  и съществения му принос за развитието на Община Борован , получили гражданска подкрепа и признание,съгл.Чл.30, ал.1 и 8 от Наредбата за символиката на Борован, и във връзка с неговата 70-годишнина. 

 

                        НАТАША ИВАНОВА ВЕЛЧОВСКА – лекар, рентгенолог, дългогодишен служител в отделение „Образна диагностика” на Диагностично-консултативния център  и Междуобластния диспенсер за онкологични заболявания- Враца. За реализирани значими постижения в областта на рентгенологията,образната диагностика,ехографията,компютърната томография,магнитно-резонансните томографии и мамографията,имащи реален принос за развитието на медицината в областта и страната,съгл.Чл.30, ал.1,3 и 8 от Наредбата за символиката на Борован.