ХУДОЖЕСТВЕНА ИЗЛОЖБА ОТ ЧАСТНА ГАЛЕРИЯ „САВЧЕВИ” – гр. ОРЯХОВО

       

ХУДОЖЕСТВЕНА  ИЗЛОЖБА  ОТ  ЧАСТНА  ГАЛЕРИЯ

„САВЧЕВИ” – гр. ОРЯХОВО

 

        В програмата на Майските културни празници, в Борован, гостува със своя колекция частната художествена галерия „САВЧЕВИ” от гр.Оряхово. Неин собственик е господин  НЕЙЧО САВЧЕВ - галерист, издател на частен вестник за култура и обществен живот, лозар, бивш кмет на Оряхово.

       Изложбата откри г-н Иво Пешев – директор на дирекция „Хуманитарни дейности” към ОБЩИНА – Борован.

          Най-сърдечно благодарим на г-н Савчев, че се отзова на поканата на Кмета на община Борован – г-н Цветковски и художествената галерия „Владимир Ганецовски” , да представи една малка част от уникалния фонд на своята галерия и стане съпричастен с нашите културни прояви”, сподели в словото си г – н Пешев.

       Името на Нейчо Савчев се откроява през последните десетина години в художествения живот на Оряхово и нашия Северозападен регион. Значимостта на неговата дейност, в областта на изкуството и културата , тепърва ще расте и ще надскача локалните граници, защото той е един истински съвременен будител. И това съвсем не са високопарни думи, защото всъщност будителството е една мисия, една „неизлечима болест” да съхраняваш и възвисяваш културните и исторически традиции на своя роден край, и същевременно да бъдеш вестител на всичко ново и стойностно в изкуството.

       А господин Савчев отдавна е подвластен на тази „благородна лудост”- да работи „в ползу роду” и да бъде отдаден всецяло на духовното развитие на своите съграждани.

       Широко скроен човек, с много интереси  в различни области, увлечен в своите „хобита”, той преди всичко си остава един добър човек, готов да ти помогне и да те насърчи, но необикновен в страстите си да инвестира в духовното и във вярата си, че изкуството е онази живителна струйка, която ще ни помогне да преодолеем трудността на дните ни.

       Фондът на галерия „САВЧЕВИ” е формиран главно от пленерите, които собственикът организира – до сега четири за карикатура и единадесет за живопис. В тези пленери са участвали художници от България, Босна, Румъния, Холандия, Черна гора, Сърбия, САЩ, Украйна, Индия, Норвегия, Швеция, Турция Англия, Мексико, Аржентина и др.

     Чрез своите непрекъснати гостувания в различни населени места, галерията прави достояние на ценителите, постиженията и на млади, и  на едни от най-утвърдените съвременни творци от четири континента.

      Кметът на ОБЩИНА – Борован, г-н Петър Цветковски, връчи на Нейчо Савчев благодарствен адрес и статуетка на първата българска кино актриса Мара Нонинска Миятева, родена в Борован.