Ботева вечер в Борован

                           На 29 май,вечерта, повече от 700 участници в Националния  туристически поход „ По пътя на Ботевата слава”- Козлодуй –Околчица, жители на Борован и гости на общината изпълниха централния площад пред читалище „Цани Иванов”.

                      Проведе се традиционната Ботева вечер, организирана от Община Борован,   и ръководството на похода.

                       Ботевите поклонници бяха поздравени от Кмета на Община Борован- Петър Цветковски и от  Председателя на Общинския съвет – Александър Бецински.

                          През тези дни, всички ние, коленичиме на козлодуйския бряг, изправяме се пред Балкана, и втренчили очи в дрезгавата далечина на пълната ни с премеждия история, съзираме исполинския силует на Христо Ботев- гениалният син на родината ни, нейният най-голям поет и революционер, идеолог и публицист, философ и воевода. Съзираме юнашката му фигура, четническото му одеяние, пророческата му брада и неговите пронизващи десетилетията и вековете очи.

                     Няма истински българин, няма истински патриот в нашата страна, който от дете да не е закърмен с Ботевите стихове и песни, и който да не помни и повтаря оня пророчески Ботев завет, сякаш изсечен с острието на воеводската му сабя:
           „ТОЗ , КОЙТО ПАДНЕ В БОЙ ЗА СВОБОДА, ТОЙ НЕ УМИРА!...” - беше отбелязано в приветствието към походниците.

                        Борованчани пожелаха на участниците в похода: „Извървете със здраве и достойнство този най-свят път, от Козлодуй до Околчица, и помнете, че заедно с вас крачим всички ние. И всички ние искаме да се докоснем до легендарния подвиг на Ботев и неговите 200 юнаци!”

                         В художествената програма взеха участие мъжката певческа група „Приятели на песента” от Борован и най-добрите изпълнители-походници. След което площадът беше буквално разтресен от изпълненията на танцовия състав при Читалище „Просвета” гр.Мездра, с художествен ръководител Мирослав Аспарухов.Повече от 40 минути, мездренските самодейци не оставиха зрителите да си поемат дъх, разкривайки цялото великолепие на българския танц , показвайки едно наистина впечатляващо майсторство.

                         Вечерта завърши с грандиозна фойерверк програма, представена от пиротехническата фирма „Огнена хризантема”   и   с жизнерадостни хора под звуците на Борованската духова музика.