Традиции, обичаи и съвременни културни прояви

Борован е спокойно място с традиции, красива природа и история. Празника на село Борован е 25 октомври. На същия ден през 1877 г. селото е освободено от турско робство от Лейбгвардейския хусарски полк под командването на полк. Барон Майендорф. След Освобождението, Борован се превръща в едно от най – големите селища във Врачанско. Населението му нараства от 4295 души през 1910 г. на 5905 през 1946 г. Община Борован е известна със своите традиции, обичаи и празници. Едни от най - характерните празници за нашия район, които са запазени  до днес и внасят радост в ежедневието на борованчени и които се славят от цяла България са:

Трифон Зарезан

Под патронажа на Кмета на Общината и съвместно с Народно читалище „Цани Иванов“ се провежда традиционния празник на лозаря – „Трифон Зарезан“

Многогодишна традиция на този ден местните винопроизводители да представят своите червени и бели вина за дегустация и оценка. 


В местноста  Летището“ до Борован се събират от ІІІ до ІV гари състезания с коне и   състезатели  от различни краища на България, гости и любители на коне, които имат прекрасната възможност да станат свидетели на гонки за коне от Чистокръвната Английска порода и не чистокръвни коне.


Традиционните събори, празници на селата в Община Борован са 22 май – празник на село Борован; традиционните събори в Малорад, Добролево, Нивянин и Сираково се провеждат в края на месец октомври.